Mujer embarazada

Embaràs i visió: possibles canvis oculars

Estàs embarassada? Primer de tot, la nostra enhorabona!

Saps que existeix una relació estreta entre embaràs i salut visual? Doncs, des d’ÒPTIC volem que estiguis ben informada dels possibles canvis oculars que es poden donar durant el període de gestació.

Segurament, el teu ginecòleg ja t’haurà informat de moltes coses i, d’altres, te les deuen haver explicat o les hauràs llegit. Tot i així, volem donar-te tota la informació perquè coneguis els possibles canvis que hi pot haver a la teva visió durant el teu embaràs.

Ens fa especial il·lusió tenir cura de la teva salut visual en aquesta meravellosa etapa de la teva vida. Som-hi doncs!

embarazo y problemas vista

Examen visual durant l’embaràs

Com bé saps i, fins i tot, hauràs notat, el teu cos està en canvi constant. Els canvis hormonals, la retenció de líquids, l’augment de la pressió sanguínia i d’altres patologies associades a aquest període, poden ser els causants de les alteracions oculars que pots patir durant l’embaràs.

👉 Encara que en general es tracta d’alteracions dins de la normalitat durant aquest període, és molt important que et facis un examen visual per saber l’estat del teu sistema visual i la salut dels teus ulls.

embarazo y problemas visuales

Canvis oculars fisiològics durant l’embaràs

1. Parpelles

Cloasma o Melasma

  • Increment de la pigmentació de la pell al voltant dels ulls, així com la dels llavis, galtes i front.
  • Augmenta amb l’exposició solar: és important utilitzar ulleres de sol i cremes amb protecció UV
  • Disminueix després del part però pot persistir.

Parpelles inflades

  • A causa de la retenció de líquids. Sobretot al matí.

Ptosi palpebral

  • És un descens de la parpella superior.
  • Pot ser unilateral (un sol ull) o bilateral (tots dos ulls).
  • És més freqüent en el tercer trimestre
  • No requereix tractament: es resol espontàniament després del part.

2. Conjuntiva

Hemorràgies subconjuntivals o hiposfagma

  • Durant l’embaràs fins a un 10% de les dones pateixen aquest tipus d’hemorràgies, però és més freqüent després del part.
  • Encara que és escandalós pel color, sol remetre de forma espontània a una setmana, aproximadament.

3. Còrnia

Disminució de la sensibilitat corneal

  • A causa de l’edema corneal que es produeix per la retenció de líquids, existeix una disminució de la sensibilitat corneal.

4. Pel·lícula lacrimal

Amb els canvis hormonals es produeix una disminució de la secreció de llàgrima. Això, provoca una alteració de la pel·lícula lacrimal donant en molts casos sequedat ocular. Els símptomes de la sequedat ocular poden ser: picor d’ulls, sensació de sorra o cos estrany als ulls i envermelliment.

👉 En aquest cas, recomanem que ens visitis per valorar la possibilitat de fer servir llàgrima artificial.

5. Canvis refractius

A causa de la retenció de líquids, pot produir-se un edema a la còrnia i/o al cristal·lí fent que aquestes estructures augmentin el seu gruix i això provoqui un canvi de diòptries.

És per aquest motiu que dones que mai no havien tingut problemes visuals, puguin arribar a tenir miopia durant el període de gestació, o dones amb miopia poden patir un augment de les diòptries (diòptries que normalment tornen al valor anterior després del període de lactància).

En el cas de les dones hipermetrops poden experimentar dificultats de visió pel síndrome d’insuficiència d’acomodació transitòria (aquesta síndrome pot prolongar-se fins després del període de lactància).

👉 Per això, et recomanem que ens preguntis abans de fer un canvi d’ulleres o lents de contacte durant el teu embaràs.

vista y embarazo

6. Pressió intraocular

Durant l’embaràs, la pressió intraocular disminueix entre un 10% i un 25% ja que s’ha vist que hi ha més facilitat de drenatge a través de la via uveoescleral pel descens de pressió venosa epiescleral. Els valors es recuperen després del part.

7. Centelleig

De vegades, si la pressió arterial estant embarassada és alta i/o pateixes de hipertensió, pots percebre petits centellejos.

👉 Davant aquests símptomes, és important acudir a l’especialista per identificar una possible hipertensió ocular que pugui suposar un problema més greu a llarg termini.

8. Intolerància a les lents de contacte

A causa dels canvis produïts a la pel·lícula lacrimal i/o a la còrnia, pot ser normal que durant l’embaràs no us sentiu còmodes amb les lents de contacte.

👉 És molt important una valoració per part de l’optometrista per determinar a què és degut i trobar la millor solució durant aquests mesos.

9. Contraindicació cirurgia refractiva durant l’embaràs i la lactància

És recomanable posposar 3-6 mesos després del part i un cop finalitzada la lactància materna, quan la graduació s’hagi restablert i es consideri estable.

Aquí estem per a qualsevol consulta que tinguis! Si vols demanar hora per al teu examen visual, contacta’ns aquí i t’atendrem de seguida.

Que gaudeixis d’aquesta experiència tan meravellosa!

Últimes publicacions

Mujer sometiéndose a una revisión visual

Teràpia visual en adults i infants

Saps en què consisteix la teràpia visual? Et fem un paral·lelisme: Quan necessites fer una rehabilitació muscular, veritat que vas

Podem ajudar-te?