El 1508 Leonardo da Vinci va observar que enfonsant el cap en un recipient de vidre amb aigua es modificava la visió. Va ser l’origen del que avui coneixem com a lents de contacte o lentilles.

Les lents de contacte són una excel·lent opció per a la correcció dels defectes de la visió a qualsevol edat. Aptes per a la miopia, la hipermetropia, l’astigmatisme i la presbícia (vista cansada), representen una solució per veure-hi bé adaptada a les necessitats visuals i a l’estil de vida de cada usuari.

Sabies que existeixen unes lentilles que si les portes mentre dorms, l’endemà, en despertar-te i llevar-te-les, hi veus perfectament sense ulleres ni lentilles i que això és possible mitjançant una teràpia anomenada ortoqueratologia? O que per complicat que sembli el teu cas, fins i tot si has sofert algun traumatisme a l’ull o una operació amb làser sense èxit, pot haver-hi una solució per a tu?

Lents toves

Les lents toves són les més populars entre els usuaris de lentilles. Es caracteritzen pel seu alt contingut en aigua i una bona permeabilitat a l’oxigen, per la qual cosa resulten molt còmodes des de l’inici de la seva utilització. La incorporació de l’hidrogel de silicona en els últims models perllonga la comoditat de les lents toves des del matí fins a la nit.

Estan especialment indicades per a ús quotidià o esporàdic, terapèutic, la pràctica d’esports i en adaptacions especials acompanyades de lents GP o semirígides. Fins i tot disposem de materials especialment dissenyats per a nens petits.

Segons convingui, les podem adaptar en règim d’ús diari, quinzenal, mensual i trimestral, i podem compensar totes les miopies, hipermetropies, astigmatismes i fins i tot la presbícia (vista cansada) amb les sofisticades lentilles progressives. Més informació sobre el procediment d’adaptació.

Lents permeables al gas

La lent de contacte permeable al gas (GP o semirígida) és una de les primeres lents que van aparèixer al mercat, però les lents toves, més còmodes i fàcils d’adaptar, es van acabar imposant. Actualment, amb la contínua millora i evolució del disseny de materials i geometries, la lent GP torna a posicionar-se en un sector altament competitiu, i segons el nostre criteri és una de les millors lentilles del mercat.

Són menys flexibles i més petites que les lentilles toves. Transmeten una quantitat important d’oxigen que varia en funció de la permeabilitat del material. Actualment, existeixen materials amb una permeabilitat tan alta que la còrnia rep una aportació d’oxigen similar al que rebria sense portar lent de contacte. Per això, mantenen una excel·lent salut ocular i la incidència de complicacions és menor que amb lents toves. Ofereixen una qualitat de visió per sobre de qualsevol altre tipus de lentilla.

Adaptacions especials

Les lents permeables al gas (GP o semirígida) són una eina molt útil per a la correcció i control de la miopia (orto-k), en casos de pacients amb irregularitats en la còrnia (queratocon, degeneració marginal pel·lúcida, traumatismes, queratoplàsties) i operats de cirurgia refractiva amb graduació residual (Post-Lasik).

Sabies que mitjançant l’ortoqueratologia (o orto-k) es pot corregir la miopia durant el son i prescindir d’ulleres i lentilles durant el dia?

L’ortoqueratologia produeix, de manera controlada, els canvis necessaris a la còrnia per obtenir una bona visió sense necessitat de sotmetre’t a cirurgia ni d’usar ulleres ni lents de contacte durant el dia, utilitzant les lents únicament durant la nit mentre dorms. Els efectes es produeixen des del primer dia i s’aconsegueixen els canvis òptims als pocs dies d’ús.

Bàsicament tractem la miopia fins a -4.50 amb astigmatisme baix, encara que s’estan estudiant i provant dissenys per a hipermetropia i astigmatisme. Els nostres optometristes et faran una primera visita per valorar la idoneïtat del tractament que a més de l’examen visual complet inclou una topografia corneal.

El tractament pel qual utilitzem unes lentilles de gas permeable específiques, és reversible gràcies al fet que l’estructura corneal és flexible, plàstica i emmotllable, de manera que en interrompre l’ús de les lents els canvis que s’havien produït tornaran al seu estat inicial. Aquestes lentilles no “estrenyen” ni “aixafen” la còrnia, sinó que aconsegueixen modificar la curvatura gràcies a les forces hidrodinàmiques que es generen entre la còrnia i la lent de contacte, espai que sempre ha d’estar farcit de llàgrima.

Com que no és necessària cap ajuda visual durant el dia, es converteix en un sistema ideal per a esportistes, persones que treballin en ambients amb pols, persones que no poden o no volen operar-se, o simplement per a les que tinguin inconvenients en l’ús d’ulleres o lents de contacte en un règim d’ús convencional (policies, bombers, pilots, opositors, etc.).

Un dels principals avantatges de l’ortoqueratologia és que afavoreix el control de la miopia en nens i adolescents, tal com revelen cada vegada més estudis, de manera que la podem frenar o alentir.

Si creus que l’orto-k pot millorar la teva qualitat de vida i necessites més informació no dubtis a consultar-nos
Una còrnia normal té una superfície pràcticament esfèrica. Utilitzant una comparació, seria com una pilota de bàsquet. Ara imagina’t que podem deformar la pilota i modificar la seva forma regular: qualsevol superfície resultant, excepte la semblant a una pilota de futbol americà (astigmatisme), seria considerada una superfície irregular.

Ens enfrontem a casos que requereixen una formació específica i un equipament sofisticat. Patologies com el queratocon o la degeneració marginal pel·lúcida i còrnies posttraumàtiques o trasplantades, ens plantegen un dels reptes més complexos en l’adaptació de lents de contacte. En aquests casos la visió, fins i tot amb la millor graduació possible en ulleres, rarament arriba a ser bona ja que les irregularitats de la còrnia generen una distorsió molt alta.

L’adaptació de lentilles permeables al gas (GP o semirígides) ens permet obtenir una millora en la visió que, en la majoria dels casos, supera qualsevol altre mètode de correcció. La capa de llàgrima que queda entre la lentilla i la còrnia emplena totes les irregularitats de la superfície corneal i genera una nova corba homogènia que elimina les distorsions i no deforma les imatges.

Els nostres optometristes seleccionen la lent adequada atenent als resultats d’un exhaustiu examen visual i de la imprescindible topografia corneal. La possibilitat de portar a terme simulacions informàtiques fa que aquest tipus d’adaptacions siguin més ràpides i menys costoses que fa uns anys, ja que les lentilles es fabriquen amb absoluta precisió i exclusivament per a cada pacient.

La nostra major motivació és la satisfacció dels nostres clients quan recuperen la qualitat de vida perduda per una visió distorsionada del seu món.
Des del nostre punt de vista, la cirurgia refractiva ha suposat un gran avanç en el tractament dels defectes de visió. Milers de pacients han recuperat la sensació de llibertat en no dependre d’ulleres ni lentilles en el seu dia a dia.

El resultat d’aquest tipus d’intervencions que actuen sobre la còrnia ha estat bé de forma generalitzada, però existeixen casos que no han obtingut tot l’èxit desitjat, sense estar directament relacionats amb un error en la intervenció quirúrgica. Recordem que l’ull és un òrgan que continua evolucionant amb el temps i que la cirurgia no “guareix” el nostre defecte de visió. Per tant la graduació pot tornar a canviar.

Si aquest és el teu cas i necessites correcció de nou, probablement prefereixes evitar les ulleres i utilitzar lentilles. Entre altres raons (estètica, comoditat, etc.), perquè la visió amb ulleres no arriba a ser tan bona com desitjaries a causa de la irregularitat de les teves còrnies operades.

En els casos de cirurgia làser, el radi de curvatura central de la còrnia és diferent al de la resta de la superfície corneal. Aquesta geometria especial de la còrnia fa que la correcció amb lents toves no permeti una bona visió per la deformació que poden sofrir en ser tan flexibles.

Les lents de contacte permeables al gas (GP o semirígides) són les indicades en la majoria dels casos per recuperar la visió que existia abans de la intervenció i superar fins i tot la millor visió aconseguida amb ulleres.

Com en totes les nostres adaptacions, la prioritat són els teus ulls. Busquem comoditat, seguretat i, per descomptat, bons resultats visuals. És imprescindible fer topografies i passar pel nostre procediment d’adaptació de lentilles per poder oferir-te els millors resultats. Així mateix, els controls de seguiment seran fonamentals per garantir la correcta evolució de l’adaptació.