Infants i pantalla: 8 consells d’higiene visual

Infants i pantalla, pantalla i infants. Sembla una aliança inseparable. I una preocupació creixent per a mares i pares. Sigui com sigui, són nadius digitals i les pantalles ja formen part de la seva vida, tant a l’escola com a casa.

Així doncs, cal protegir la seva vista de la llum blava i els seus efectes, però també cuidar-la quan estudien i miren de prop.

Des del nostre coneixement en optometria pediàtrica i l’experiència que tenim amb els més joves, a ÒPTIC Platja d’Aro et volem compartir aquests consells d’higiene visual per cuidar la vista dels infants i adolescents davant la pantalla.

infants pantalla consells vista

1. Seure correctament quan l’infant mira la pantalla

Els peus han d’estar reposant a terra, l’esquena recta i els braços paral·lels al cos. Si està treballant a l’ordinador és molt important que la pantalla estigui situada lleugerament per sota la línia de la mirada.

És a dir, quan miri la pantalla els ulls han d’estar dirigits lleugerament cap a baix, mai cap a dalt.

2. Controlar la distància de treball

La distància òptima recomanada és l’anomenada “distància de Harmon”. Aquesta distància és la que hi ha entre el colze i el puny tancat. Per tant, si posa el colze sobre el text i la galta sobre el seu puny tancat, tindrà una bona distància de treball.

Evita que segueixi la lectura amb el moviment del cap, sinó només amb el moviment dels ulls. En cas que això li resulti difícil o no ho pugui fer, podria indicar un problema visual.

3. Il·luminació adequada en la taula de treball

Com a primera opció, sempre serà millor treballar amb una bona il·luminació natural abans que artificial. Quan necessitis llum artificial, el millor és disposar d’una llum de sostre i una altra que il·lumini directament la zona de treball.

Aquesta última s’ha de col·locar per sobre de l’espatlla a l’esquerra si la persona és dretana, i a la dreta si la persona és esquerrana. Hem d’evitar que ens enlluerni o projecti ombres o reflexos que ens molestin.

4. Realitzar descansos periòdics quan l’infant està davant la pantalla

És necessari realitzar descansos programats. Per posar-ho fàcil, sempre és bo seguir la regla mnemotécnica del 20/20/20. Això significa que cada 20 minuts (aproximadament), hauries de mirar durant 20 segons a 20 peus (una mica més de 6 metres). D’aquesta manera, el sistema visual es relaxa i disminueix la fatiga visual.

5. Hidratar els ulls quan l’infant estigui davant la pantalla

El parpelleig és un mecanisme natural de secreció llagrimal, neteja i hidratació de la superfície ocular. Mentre estudiem, llegim o utilitzem l’ordinador, la freqüència del parpelleig es redueix a menys de la meitat.

Per això, moltes vegades, quan estem concentrats llegint, mirant una pel·lícula, treballant amb l’ordinador o conduint, notem picor i llagrimeig. Això és degut al fet que els ulls s’assequen i s’inicia un procés reflex de llagrimeig.

Per evitar aquest procés, és molt important que parpellegis freqüentment i de manera seguida i si és el cas, consultar sobre l’ús de llàgrima artificial.

6. Incrementar l’activitat en espais oberts

Augmentar temps a l’aire lliure i en espais oberts sempre serà beneficiós per a la vista dels infants i el funcionament del seu sistema visual. Sobre tot ara que l’ús de la pantalla forma part del seu dia a dia.

7. Ajudar l’infant a adoptar una postura correcta davant la pantalla

Davant de la pantalla, l’infant ha d’evitar lluentors i reflexos. Mirar-la sempre assegut, amb llum ambiental i no tombat ni amb la llum apagada. Mantenir una distància adequada.

8. La importància d’una dieta sana

Important per gaudir d’una bona salut en general. Pel sistema visual és important una dieta rica en vitamina A i C, luteïna, omega 3, fruites i verdures. Exemple: cebes, pastanagues, bròquil, nabius, fruits vermells, nous, pebrots, peix blau, etc.

Una vegada ja coneixes els nostres consells d’higiene visual, et recordem la importància d’un bon examen visual per tenir un bon rendiment escolar i que infants i joves no es trobin amb cap entrebanc per aprendre i assolir tot el que se’ls hi posi al davant!

Últimes publicacions

Mujer sometiéndose a una revisión visual

Teràpia visual en adults i infants

Saps en què consisteix la teràpia visual? Et fem un paral·lelisme: Quan necessites fer una rehabilitació muscular, veritat que vas

Podem ajudar-te?