L’OCT, la gran innovació en el diagnòstic de retina, ara a ÒPTIC Platja d’Aro

En aquest post et volem explicar què és la Tomografia de Coherència Òptica (OCT per les sigles en anglès) per valorar les estructures oculars de forma ràpida i segura, un nou servei que ens complau molt posar a la teva disposició a ÒPTIC Platja d’Aro. Sona complex però volem que et resulti molt fàcil d’entendre. Què és, com funciona i com pot ajudar-te l’OCT?

Què és la Tomografia de Coherència Òptica, OCT?

  • És una tècnica d’imatge per a la detecció, diagnòstic, control i seguiment de patologies de la retina i el nervi òptic.
  • Ens permet obtenir informació de la teva retina i el teu nervi òptic “en viu” de forma ràpida i sense molèsties per a tu. Tan sols amb fotografies del teu ull podem avaluar les estructures amb una precisió de micres.
  • Amb l’OCT podem detectar precoçment signes de malalties com el glaucoma, l’edema macular en la retinopatia diabètica o la degeneració macular, entre d’altres.
  • Gràcies a la OCT, la detecció i el seguiment d’algunes malalties degeneratives de la retina es duen a terme d’una forma molt més eficaç.

qué es la OCT

Com funciona l’OCT?

El fonamental és que es tracta d’una prova no invasiva (no necessita gotes per dilatar la pupil·la). Fem una foto per seccions mitjançant una combinació de llums que provenen de diferents receptors i que ens permet obtenir imatges bi i tridimensionals amb gran resolució.

Les fotos que obtenim de les estructures oculars d’interès (retina, nervi òptic, còrnia…) són de màxima qualitat, el que ens facilita molt detectar canvis i poder comparar els resultats amb els valors normals per a aquestes estructures sense generar molèsties.

para qué sirve la oct

Com et pot ajudar la Tomografia de Coherència Òptica?

El nostre centre, ÒPTIC Platja d’Aro, va ser pioner fa 5 anys en la introducció de la retinografia i el nostre servei de telemedicina (OPTretina). Avui seguim sent pioners amb la incorporació de l’OCT que suposa una gran evolució en la qualitat assistencial dels nostres serveis professionals.

La Tomografia de Coherència Òptica és útil a nivell de screening (ens permet identificar alguna anormalitat), a nivell de diagnòstic (l’oftalmòleg confirma una alteració en les estructures oculars i planteja el tractament), ia nivell de seguiment i resposta al tractament, com per exemple després d’una cirurgia.

Aquesta prova de cribratge, que incloem en el protocol del nostre examen visual, ha demostrat científicament la seva efectivitat en la detecció precoç de les malalties de la retina central. No pretén ser un diagnòstic mèdic final ni un pronòstic de tractament, sinó que la finalitat del OCT és que sigui el teu metge oftalmòleg qui faci els actes mèdics necessaris presencialment per diagnosticar i tractar adequadament la patologia retiniana.

Després de 2.800 anàlisi de retina realitzats fins al moment a ÒPTIC Platja d’Aro, podem assegurar que les persones amb patologia ocular en diferents graus que hem trobat gaudeixen d’una millor qualitat de vida gràcies a la detecció precoç.

Per informar-te de l’OCT en major detall, hem consultat fonts externes com l’article “Tomografia de Coherència Òptica (OCT), un aliat de l’òptic-optometrista” de la revista Gaceta Òptica, edició de març 2018.

Últimes publicacions

Mujer sometiéndose a una revisión visual

Teràpia visual en adults i infants

Saps en què consisteix la teràpia visual? Et fem un paral·lelisme: Quan necessites fer una rehabilitació muscular, veritat que vas

Podem ajudar-te?