David de la Cruz Melgarejo, ciclista

Parlem amb el ciclista David de la Cruz Melgarejo

Va créixer amb el somni de ser un gran atleta però les seves condicions físiques el van encaminar cap al món de la bici. A dia d’avui és ciclista professional i roda per carreteres de tot el món. Viu a la Costa Brava i, com és usuari d’ulleres i lents de contacte, a ÒPTIC tenim la sort de veure’l sovint. En una de les seves visites hem tingut l’oportunitat de parlar amb ell sobre ciclisme, ulleres i altres temes. Un cop més, hem comprovat que és tan gran persona com esportista.

Moltes gràcies per les teves respostes i moltíssims èxits en tot el que viuràs en els propers anys.

– Fins a quin punt creus que és important la protecció de la vista quan corres amb la bici? Tens alguna anècdota o incident en el qual les ulleres han sigut importants durant alguna cursa?

Per mi utilitzar ulleres de sol mentre competeixo o entreno és fonamental. No només per la protecció contra els rajos UV que et proporcionen unes bones ulleres sinó també per la protecció contra cossos estranys. A més, jo utilitzo lents de contacte i això és un motiu extra per utilitzar unes ulleres adequades.

– Què creus que han de tenir unes bones ulleres per practicar el ciclisme?

Crec que sobretot han de tenir una bona lent amb la protecció adequada en front els rajos UV i una bona ventilació perquè no s’entelin en aquells moments que no anem tant de pressa y suem força, com als ports. A més, també destacaria una muntura adequada, que sigui còmoda, lleugera i que s’adapti bé a la nostra cara, perquè quan sentim el tintineig de les carreteres no es moguin. En definitiva, una bona lent i una muntura que ni notem que portem.

– Oakley és actualment la marca d’ulleres del teu equip, quin model utilitzes? I el color dels vidres, quin prefereixes? Per què?

Sí, Oakley és un dels col·laboradors de l’equip i ens proporciona el material que necessitem. A mi hi ha dos models que m’agraden especialment: les Radarlock i les Jawbreaker, tot i que si he de triar, em quedo amb les primeres. Pel que fa a les lents, hi ha moltes varietats i totes són interessants segons l’esport que practiquis. A mi m’agrada molt la nova lent PRIZM, em dóna una nitidesa molt bona i quan descendim ports a gran velocitat, amb canvis de llum i ombra, és quan més s’aprecia la qualitat d’aquesta lent. Una altra lent que acostumo a fer servir és la fotocromàtica. És ideal per als dies ennuvolats o per a situacions de canvi de llum (com per exemple quan ens fiquem a un túnel enmig de les carreteres) ja que canvia la intensitat del color i s’adapten a la llum. Amb aquestes dues lents tinc el que necessito. 😉

– Diries que unes ulleres tècnicament tant evolucionades com aquestes són importants en el rendiment d’un ciclista professional?

-Sí, sens dubte. Tots els esports d’alta velocitat i que requereixen reflexes han d’anar acompanyats d’unes bones ulleres. Després hi ha altres factors més tècnics. Per exemple, un dels últims models d’Oakley, les Jawbreaker, s’han fet estudiant l’aerodinàmica de les ulleres en conjunt amb el casc. Tot són petits detalls que sumen i, al final, 100 és la suma d’un més un!

– Quines són les teves ulleres preferides?

Sens dubte les Radarlock, i amb muntura XL. Són un pèl grans per la meva cara però m’encanten!

– Quin és el teu lloc preferit per disfrutar de la bici?

Des que visc a la Costa Brava he descobert un lloc idoni per a la pràctica del ciclisme, tot i que si hagués de triar un lloc seria Boulder, a Colorado. L’any passat vaig tenir l’oportunitat de competir per aquelles terres americanes i la veritat és que em van deixar enamorat.

– I la teva cursa preferida?

Hi ha una cursa a la que tinc una estima especial, el Tour de California. És una de les meves preferides pel recorregut, l’afició… Tot i que qualsevol de les tres grans voltes (he tingut la sort de córrer al Giro, el Tour i la Vuelta) són increïbles i tenen el seu encant particular.

– La campanya actual d’oakley és “One Obsession. #liveyours”. Quina és la teva obsessió, esportivament parlant?

La meva obsessió és poder treure el 110% del rendiment màxim que doni el meu cos. Entreno i em cuido per anar evolucionant i veure fins on sóc capaç d’arribar. Em motiva molt veure com el cos s’adapta dia a dia als esforços i com va millorant. La meva obsessió és, sens dubte, veure quin pot ser el meu màxim rendiment.

– Com a usuari expert de lents de contacte, creus que són una bona opció per a la pràctica del teu esport?

Sí, la veritat és que sí. Per suposat que preferiria veure-hi bé sense la necessitat de lents de contacte, però no és el cas, i recórrer a la cirurgia em fa molt de respecte. A més, avui en dia hi ha lents de contacte de molta qualitat i que van molt bé per fer esport. Jo n’utilitzo unes mensuals, tot i que les canvio una mica abans perquè amb l’esport pateixen més. Si les cuides bé i esculls un bon líquid van perfectes i no donen problemes.

– Alguna recomanació de professional per als aficionats a la bici?

Els animaria a que es cuidin la vista. Només tenim dos ulls i s’han de cuidar, sobretot els qui utilitzen lents de contacte com jo. Us explicaré una anècdota que servirà de recomanació. Durant una competició, fa uns anys, enmig d’un descens em vaig treure les ulleres que duia perquè no m’anaven bé, amb la mala sort que em va entrar un objecte minúscul i, sense saber com, va acabar entre la lent de contacte i el meu ull i em va provocar una úlcera a la còrnia, quin mal!

Així doncs, sempre que pugueu, intenteu triar unes bones ulleres. Tant se val la marca, però que siguin de qualitat. En la salut no es gasta, s’inverteix! 😉

Últimes publicacions

Mujer sometiéndose a una revisión visual

Teràpia visual en adults i infants

Saps en què consisteix la teràpia visual? Et fem un paral·lelisme: Quan necessites fer una rehabilitació muscular, veritat que vas

Podem ajudar-te?